Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Amsterdam Politiek 91492

Geboren

16 jul. 1916
Amsterdam

Aankomst

10 aug. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

R Kaas op 12 mrt. 2023
Een wat ingewikkelde geschiedenis. Hij is eerst in de Arbeitseinsatz, wordt in 1944 gearresteerd en vertrekt vanuit A’mersfoort op 23-6-1944 naar Neu-Ulm. Op die kaart wordt ook gemeld dat hij is gevlucht maar niet waar en wanneer. In ieder geval wordt hij door de gestapo opgepakt in Augsburg en vandaar met een aantal kompanen op 10-8-1944 naar Dachau gestuurd. Daar worden ze op 30-8-1944 ontslagen en waarschijnlijk overgedragen aan het Arbeitsamt München (AA en SS zijn 2 handen op een buik) als “Zivilist”, dus weer in de AE. DL:10687452 Eind van het jaar gaat hij kennelijk in Duitse ogen weer in de fout (of ze hebben dringend “slaven” nodig) en komt nu via Stapo München op 9-1-1945 voor de 2e keer in Dachau terecht. Uiteindelijk wordt hij hier bevrijd door de US Army. Met vr groet, Dr R Kaas

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.