Blaricum
Politiek
32946
Geboren
21 dec. 1897
Stadskanaal
Stadskanaal
Aankomst
1 aug. 1942
Dachau
Dachau
Doorgevoerd
Auschwitz
26 okt. 1942
Aanvullingen
Jan-Willem Van de Kolk op 10 jun. 2024
Arie Brouwer vertelt in 2020 dat ‘een’ Roelf Drent een neef is van Thie Brouwer, z’n vader. Thie was tijdens de oorlogsjaren prominent lid van de Trouwgroep, een vriend van Johannes Post en Jan Smallenbroek. Arie vertelt tevens dat Roelf regelmatig op visite kwam bij Jantje Brouwer-Groenwold, z’n grootmoeder. Roelf had in de schuur achter het huis aan de Handelskade 26 in Stadskanaal een verborgen ruimte gemaakt. Als je tegels weghaalde werd een luik zichtbaar. Onder dat luik lag een kist met allerlei materialen om valse persoonsbewijzen te maken. Janny Bennitt-van Klinken (geboren 1930) herinnert zich dat niet alleen een drukpers, maar ook wapens verborgen waren. De naam Roelf Drent is veelvoorkomend in de Veenkoloniën. Het is zeker niet ondenkbaar dat het hier gaat om dezelfde persoon.
sjoerd drent op 4 apr. 2024
over de sterfdatum van mijn opa bestaat toch nog enige twijfel. In het document van de gemeente Blaricum staat namelijk als datum 4 maart 1943 vermeld.
Luuk Drent op 21 dec. 2020
Vanuit familie archief twee foto’s van Roelf Drent.
Luuk Drent op 21 dec. 2020
Vanuit familie archief twee foto’s van Roelf Drent ter aanvulling.
BB op 28 jun. 2015
Roelf Drent was een militante vrije socialist/anarchist en niet van joodse afkomst. Hij was afkomstig uit een arbeidersmilieu van het Groningse platteland (thans gemeente Stadskanaal). Zijn vader was Klaas Drent (1864-1940) en zijn moeder Jeichiena Medema (1859-1923). In 1917 behoorde hij tot de eerste generatie dienstweigeraars. Hij huwde met Hilke Scheltens (19-1-1900 Appingedam) met wie hij drie kinderen kreeg in de eerste helft van de jaren twintig. Hij vervulde diverse functies in de anarchistische arbeidersbeweging in Nederland en was een actief propagandist van het vrijheidslievend socialisme. Werd daarvoor diverse malen tot gevangenisstraf veroordeeld. Werkzaam als veenarbeider, koopman, mijnwerker en actief in de staalindustrie. Hij was een fel tegenstander van de nationaal-socialisten waartegen hij onverzoenlijke strijd propageerde. Hij zou in de oorlogsjaren opgepakt zijn voor het dragen van het symbool van de antimilitaristen, het gebroken geweertje en vervolgens zijn afgevoerd naar de concentratiekampen. Op 2-8-1942 wordt hij vanuit K.L. Neuengamme in K.L. Dachau opgesloten. Vervolgens zou hij op 26-10-1942 op transport gaan naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar hij op 14-3-1943 zou zijn overleden.
Uw aanvulling
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.