Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Blaricum Politiek 32946

Geboren

21 dec. 1897
Stadskanaal

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Doorgevoerd

Auschwitz
26 okt. 1942

Aanvullingen

sjoerd drent op 4 apr. 2024
over de sterfdatum van mijn opa bestaat toch nog enige twijfel. In het document van de gemeente Blaricum staat namelijk als datum 4 maart 1943 vermeld.
Luuk Drent op 21 dec. 2020
Vanuit familie archief twee foto’s van Roelf Drent.
Luuk Drent op 21 dec. 2020
Vanuit familie archief twee foto’s van Roelf Drent ter aanvulling.
BB op 28 jun. 2015
Roelf Drent was een militante vrije socialist/anarchist en niet van joodse afkomst. Hij was afkomstig uit een arbeidersmilieu van het Groningse platteland (thans gemeente Stadskanaal). Zijn vader was Klaas Drent (1864-1940) en zijn moeder Jeichiena Medema (1859-1923). In 1917 behoorde hij tot de eerste generatie dienstweigeraars. Hij huwde met Hilke Scheltens (19-1-1900 Appingedam) met wie hij drie kinderen kreeg in de eerste helft van de jaren twintig. Hij vervulde diverse functies in de anarchistische arbeidersbeweging in Nederland en was een actief propagandist van het vrijheidslievend socialisme. Werd daarvoor diverse malen tot gevangenisstraf veroordeeld. Werkzaam als veenarbeider, koopman, mijnwerker en actief in de staalindustrie. Hij was een fel tegenstander van de nationaal-socialisten waartegen hij onverzoenlijke strijd propageerde. Hij zou in de oorlogsjaren opgepakt zijn voor het dragen van het symbool van de antimilitaristen, het gebroken geweertje en vervolgens zijn afgevoerd naar de concentratiekampen. Op 2-8-1942 wordt hij vanuit K.L. Neuengamme in K.L. Dachau opgesloten. Vervolgens zou hij op 26-10-1942 op transport gaan naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar hij op 14-3-1943 zou zijn overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.