Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Joods ......

Geboren

13 sep. 1926
Amsterdam

Aankomst

Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Renee Taylor- Walvis op 22 apr. 2020
My father did not die in Dachau..... as stated above, that was the liberation date. He returned to The Netherlands married had children (2), men vês to Brasil were he died at age 82
Ruud Hamringa op 28 feb. 2019
In Dachau is het laatste kampnummer uitgegeven op 26-4-1945 en vanaf 27-4 vond geen registratie van nieuwe gevangenen meer plaats. Raphael Walvis heeft geen kampnummer meer ontvangen. Hij zal dus op 27 of 28 april 1945 aangekomen zijn. Dachau werd op 29-4-1945 bevrijd Volgens zijn eigen getuigenis heeft hij tot 4 of 5 april 1945 dwangarbeid verricht vanuit het Arbeitskommando Eschershausen (bij Holzminden). Daarna is hij teruggebracht naar Buchenwald en daar aansluitend op 7 of 8 april 1945 op de trein gezet richting KZ Flossenbürg (onbereikbaar), waardoor de reis uiteindelijk na 21 dagen eindigde in Dachau. Tijdens de reis werd geen voedsel verstrekt. Het is dus vrijwel zeker dat hij in de Dachau Dodentrein heeft gezeten. Toen hij in Dachau arriveerde was hij meer dood dan levend. Hij kon niet lopen en eten was niet mogelijk, omdat hij zelfs niet kon slikken. Na de bevrijding is hij door de Amerikanen eerst met suikerklontjes in leven gehouden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.