Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Mari Cornelis Calkoen

Driebergen Politiek 37914

Geboren

9 jul. 1912
Amsterdam

Aankomst

20 okt. 1942
Dachau

Overleden

19 apr. 1943

Aanvullingen

diete oudesluijs op 1 jan. 2016
In het boek van Bart van de Pot Oorlogsherinneringen een goede daad van Calkoen in PDA: Genoemd door Bart van de Pot: Ik draaide me om en zag Calkoen een flinke snee brood aan K.A. geven. Hij had kennelijk gewacht tot ik er tussen uit ging en vond het duidelijk niet leuk dat ik gezien had wat hij deed. enz.
BB op 29 aug. 2015
Jhr. mr. M.C. Calkoen werd op 09-07-1912 geboren in Amsterdam. Na zijn schooltijd en studie rechten kwam hij onder de wapenen bij het Wapen der Cavalerie. Na zijn diensttijd werkt hij in de verzekeringen branche. Calkoen werd gemobiliseerd in 1939 en diende als reserve-eerste luitenant bij de Cavalerie tijdens de Meidagen van 1940. Calkoen raakt na de capitulatie al snel betrokken bij het verzet en toen in juli/augustus 1940 de Ordedienst werd opgericht door de gepensioneerde luitenant-kolonel der Bereden Artillerie J.H. Westerveld met hulp van res. kapitein der Artillerie Pim Boellaard, was Calkoen een van de sleutelfunctionarissen in het Westelijk deel van Nederland. Boellaard werd door Westerveld aangewezen als stadscommandant en Calkoen werd de adjudant van Pim Boellaard. Boellaard werd na de arrestatie van Westerveld gewestelijk commandant Utrecht. In augustus/september 1941 werd een groot aantal OD-leden door de SD gearresteerd. Op 12-9-1941 wordt ook Cornelis Calkoen door de SD opgepakt. Boellaard weet in eerste instantie zijn arrestatie te ontlopen door te vluchten door de achterdeur van zijn kantoor, maar wordt uiteindelijk op 5-5-1942 ook opgepakt. Calkoen beland met een grote groep OD-ers in het Oranjehotel in Scheveningen en wordt daarna overgebracht naar P.D.Amersfoort. Hier zit hij van 10-1-1942 tot 23-4-1942 gevangen. Calkoen komt voor het Feldgericht en wordt vanwege het verbreken van zijn erewoord als officier en lidmaatschap van de OD voorgeleid. De zogenaamde OD processen leveren veel ter dood veroordeelden op, en Calkoen wordt als een van de velen afgevoerd naar K.L. Buchenwald. Hij komt hier aan op 24-4-1942 en wordt geregistreerd onder nummer 2104. Op 19 oktober 1942 wordt Calkoen overgebracht naar K.L. Dachau en is daar op 19 april 1943 aan open TBC overleden op 30 jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.