Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Kampen Politiek 69052

Geboren

5 mrt. 1926
Nieuwe Krim

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Gerrit van Dijk op 15 mrt. 2022
Hier nog een mooie foto van Jan Post
Jan Gerritsen op 30 apr. 2020
Overleden 23 maart 2014.
Peter op 16 feb. 2017
Naar aanleiding van de aanvulling van Jan Slomp: De geboortedatum van Jan Post is 05-03-1926, zoals inmiddels ook boven de aanvulling vermeld staat. Hij is overleden op 23-03-2014. Voor deze data zie: http://www.post-roemenie.nl/ en http://familieberichten.nl/nl/card/Overlijden/Jan-Post/156847
Jan Slomp op 1 mei 2015
Jan Post, geboren in 1926, overleden 2014 (exacte data weet ik niet), zoon van KP leider Marinus Post (oudere broer van Johannes) en Annie Salomon. Marinus was landbouwer aan de Venedijk even buiten Kampen. Op 27 juli 1943 werd de boerderij overvallen. Er ontstond een hevig vuurgevecht, waaraan ook Jan toen 17 jaar, mee deed. Toen de SD een mitrailleur in stelling bracht vluchtte Marinus. Hij werd later in de buurt van Alkmaar gepakt en gefusilleerd. Zijn vrouw werd naar het vrouwenkamp Ravensbrück getransporteerd. De boerderij werd in brand gestoken. De zeventienjarige Jan Post naar Dachau. Hij overleefde. Hij maakte indruk op zijn medegevangenen door zijn rust en gelovige uitstraling. Na terugkeer zette hij zich, intussen getrouwd, met zijn vrouw Detta in voor maatschappelijke en kerkelijke doeleinden. Hij was de ziel van de Kampense actie voor Hongaarstalige gemeenten in Roemenië. Op 21 maart 2015 werd na een wedstrijd de postume Jan-Post-Prijs in Kampen uitgereikt aan de vijf kinderen van basisscholen die het mooiste opstel over de Tweede Wereldoorlog hadden geschreven.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.