Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Den Haag Politiek 33036

Geboren

7 dec. 1913
Den Haag

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Nienke Keuvelaar op 22 sep. 2020
Dit gaat over mijn oudoom Jan Keuvelaar. Toen ik de informatie tegen was gekomen, bleek dat mijn vader (zijn neef) en vermoedelijk mijn oma (zijn zus) dit helemaal niet wist. Ik vind het zo jammer dat oom Jan, die ik kende als een lieve, maar duidelijk getekende, zwijgzame man, dit nooit aan ons heeft verteld. Nu begrijp ik zijn stemming beter. Dank voor het plaatsen van de informatie over hem!
BB op 21 jul. 2015
Jan Keuvelaar is bij het uitbreken van de oorlog bouwvakker en woont in de Peilstraat 33 te Den Haag. Hij is ongehuwd en heeft geen kinderen. Jan is actief in het communistische verzet en was voor het verbieden van de CPN lid van deze beweging van 1936 tot 1940. Op 6 juni 1941 wordt Jan Keuvelaar opgepakt door de Sipo vanwege de verkoop van illegale communistische krantjes. Hij belandt in het Oranjehotel en zit daar enige tijd gevangen, alvorens op transport te gaan naar P.D.L Amersfoort. Na enkele maanden gaat hij op transport naar K.L. Buchenwald, waar hij op 31-3-1942 aan komt. Hij wordt hier onder gevangenennummer 2146 geregistreerd. Na een aantal maanden wordt Jan Keuvelaar doorgevoerd naar K.L. Neuengamme. Zijn verblijf is daar echter niet lang, want op 01-08-1942 arriveert een transport in K.L.Dachau met o.a. Jan Keuvelaar aan boord. Hij wordt hier gevangen gezet met nummer 33036 en maakt hier de bevrijding van het kamp mee door de geallieerden op 29-04-1945.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.