Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlaardingen Politiek 38023

Geboren

13 jul. 1902
Vlaardingen

Aankomst

30 okt. 1942
Dachau

Overleden

25 feb. 1944

Aanvullingen

BB op 19 apr. 2016
Gilles de Zeeuw woonde bij het uitbreken van de oorlog met zijn echtgenote Marie aan de Nieuwe Laan 25 te Vlaardingen. Hij was scheepstimmerman van zijn vak en raakte al snel na de capitulatie van Nederland betrokken bij het Geuzenverzet. Op 21-12-1940 wordt hij opgepakt op last van de SD en na het huis van bewaring komt hij via kamp Schoorl op 9 april 1941 terecht in K.L. Buchenwald waar hij wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 5988. Na een verblijf van ruim anderhalf jaar gaat Gilles de Zeeuw op 29-10-1942 op transport naar K.L. Dachau waar hij daags erna arriveerde en wordt geregistreerd met nummer 38023. In het voorjaar van 1943 wordt hij overgeplaatst naar het nieuw geopende Kdo.Haunstetten, een Aussenkommando van Dachau in de gemeente Augsburg. Het kamp bestond uit circa 15 barakken en er waren ongeveer 2700 mannen ondergebracht. Zij moesten voornamelijk werken in de Messerschmittwerke waar vliegtuigen werden gemaakt voor de Duitse oorlogsindustrie. Daarmee was het tevens een voornaam doelwit voor geallieerde bombardementen. Op 25-2-1944 voerden geallieerde bommenwerpers een aanval uit op de Messerschmittwerke. Ook de barakken van Kdo. Haunstetten werden bij dit bombardement geraakt en in totaal kwamen bij het bombardement circa 88 mensen om het leven. Gilles de Zeeuw was een van de slachtoffers die door geallieerde bommen in Kdo. Haunstetten om het leven kwam.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.