Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Gijsbertha van Garderen- van Egdom

Leusden Politiek 123203

Geboren

4 sep. 1902
Stoutenburg

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Jan van Ommen op 24 mei 2024
zie ook ( internetadres ): collections.yadvashem.org/en/righteous/13347405 Bep van Garderen had natuurlijk geen tatoering op haar arm.
José van Maanen-van der Tas op 24 aug. 2020
"Kleine Oma" was mijn overgrootmoeder. Ik heb haar nog gekend en weet dat ze een nummer op haar arm had getatoëerd. Ze heeft mij niks verteld over de oorlog maar wat ik weet is dat zij is opgepakt omdat zij en mijn overgrootopa mensen helpen onderduiken. In het boekje "De laatste trein naar Auschwitz" van Inge, Rolf en Nico Kamp is mijn overgrootoma beschreven. Daarin staat dat een van de broers met "tante Gijsje" naar een ander onderduikadres is gebracht. Mijn overgrootoma was een klein maar een erg sterke vrouw waar ik veel bewondering voor heb. Ze is via Kamp Vught, Kamp Ravensbrück in Kamp Dachau terecht gekomen.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.