Amsterdam
Politiek
69098
Geboren
6 mrt. 1922
Den Haag
Den Haag
Aankomst
26 mei 1944
Dachau
Dachau
Bevrijd
Dachau
29 apr. 1945
Aanvullingen
Gerrit Bogaers op 7 okt. 2017
Van Mr Willem Spanjaard, vanaf 1954 tot zijn overlijden in 1991 advocaat, en van zijn familie hoorde ik meermalen de volgende getuigenis over Dick Vollenhoven. Dick was een heel goede vriend van Willem. Dick was gevangene met een geheime opdracht in Dachau om de geallieerden op de hoogte te brengen van de interne toestand in Dachau. Toen Dachau werd bevrijd was een speciaal Amerikaans commando op zoek naar Dick Vollenhoven. Op hun vraag waar zij Dick Vollenhoven konden vinden, werd het commando verwezen naar een stapel lijken. Daartussen lag Dick. Toen hij uit de stapel werd gehaald bleek hij nog nipt in leven. De nazi´s bleken alle uitsteeksels van zijn ruggengraat te hebben gebroken. Ondanks dit en ander letsel is het Dick Vollenhoven na de bevrijding - wederom - met bovenmenselijk geloof en inspanning gelukt om opnieuw letterlijk zijn hoofd boven water te houden. De nazi's hadden hem in Dachau dagenlang in het water laten staan en hebben hem veel botten gebroken, enzovoorts. Maar dit alles brak Dick Vollenhoven niet. De vriendschap van Prins Bernard met Dick Vollenhoven is dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen.
Rob van Albada op 13 mrt. 2017
Pas in 1965 ben ik judoles gaan nemen van Dick Vollenhoven. Veel indruk maakte zijn verhalen over Dachau. Hij was daar vreselijk mishandeld. Vastgebonden op een tafel, geslagen met stokken tot zijn nek brak, ter herstel naar her revier gebracht, maar die nek kwam nooit meer goed en hij mocht eigenlijk zijn linker arm niet gebruiken. Maar hij ging door met judo en ju-jutsu, zodat hij dat verbod wel overtreden moest.Met alle gevolgen van dien. Een andere mishandeling die hij onderging was dat ze hem een een put met water tot de borst gezet hebben; hij moest daar dagenlang staan. "Iemand heeft me toen stiekem krukken aangereikt, zonder dat had ik het niet overleefd," zei hij daar over.
Het bleek het laatste jaar te zijn dat hij les gaf - door vorming van littekenweefsel kreeg hij zoveel last van zijn nek - vreselijke pijnen - dat hij moest stoppen met lesgeven. Beroemde neurochirurgen werden aangezocht, maar niemand durfde een operatie aan. Kort daarna is hij overleden.
(Hij heeft na de oorlog judolessen gehad van Michikami (-gami?) in Frankrijk, een 7e dan. Kon wegens die nek niet alle danexamens doen, maar heeft er wel voor getraind. Had officieel de 2e dan.)
Hij was érg godsdienstig en hoewel ik zijn godsdienst niet deel heb ik het grootste respect voor deze man. Iemand die zijn principes nooit verloochend heeft, ook niet onder de moeilijkste omstandigheden. En die aan de goede kant stond.
Ricardo van Soest op 24 nov. 2016
Ik kende Dick en Tineke van Ad Astra, waar ik judoles kreeg. Ik bezit nog een suikerzakje ervan. Bijgaand knipsel is te vinden op de krantenwebsite. Ik herinner mij het verhaal dat Dick van zijn vriend Prins Bernhard zijn oude Porsche kreeg toen PB weer een nieuwe kocht. Ik wiat niet dat Dick evenals mijn vader Arie van Soest ook in Dachau heeft gezeten. Misschien kenden zij elkaar wel, mijn vader was vele jaren actief bij de Natzweilers en ExPoGe.
Kees Ruig op 25 mei 2016
In 1947 ben ik op jiu-jitsules gegaan bij Dick Vollenhoven werkzaam voor FAMOS, de jeugdafdeling van de AMVJ aan het Leidsebosje. Hij droeg de witte band want na de oorlog waren alle banden ongeldig verklaard. In sneltreinvaart haalde hij diverse banden bij Gé Koning en ging toen ook judoles geven. Ik bezit nog zijn diplomeringen. In de vijftiger jaren begon hij zijn eigen sportschool "Ad Astra" in de Vondelstraat 14, die door zijn vriend Prins Bernhard werd geopend. Deze kreeg toen van Dick de bruine band (de hoogste die hij toen mocht uitreiken). Op mijn instigatie kwam daar ook de eerste echte sportsauna in Nederland. Jammer genoeg ging hij daar na enkele jaren failliet en ging hij les geven in de oude RAI. Daar ben ik hem enkele jaren later uit het oog verloren.
. op 26 sep. 2015
.
. op 26 sep. 2015
Dirk Hendrik Vollenhoven, roepnaam Dick, was een zoon van Dirk Hendrik Theodoor Vollenhoven en Hermina Maria Dooyewaard. Hij was het tweede kind uit dit gezin en had vier broers en zussen. Na de oorlog huwde hij, in 1952, met Christine Sikkel. Dirk Hendrik Vollenhoven was sportleraar en verhuisde met zijn vrouw in 1962 naar Eemnes. In 1970 was hij te zien in de uitzending van de VPRO "WIJ LEVEN NOG..! 25 jaar na de bevrijding van Nederland" Deze uitzending kunt u hier bekijken: http://www.npogeschiedenis.nl/speler.WO_VPRO_042892.html Dirk Hendrik Vollenhoven overleed in 1990, zijn echtgenote in 2005. Beide zijn begraven in Vorden. Bronnen: VPRO, Graftombe.nl, Stadsarchief Amsterdam.
Uw aanvulling
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.